+382 (0) 32 781 140

Vodič kroz istoriju kaligrafije

istorija kaligrafije

 

Pre nego što kažemo šta je kaligrafija moramo istaći da je to jedna posebna veština koja vodi daleko poreklo iz istočnjačkih zemalja, a veruje se da je nastala u Kini.

Kaligrafija je specijalna umetnost davanje forme znakovima, odnosno zanat lepog pisanja. U kategoriju kaligrafije mogu se svrstati obični ručni zapisi, ali i prefinjena umetnička dela pisana ovom drevnom veštinom. Stil kaligrafije se može opisati kao ruka ili alfabet.

Kaligrafija se ispisuje na pergamentu, papirusu i papiru uz pomoć različitih alata: četki, pera od trske, bambusa, pera od ptica, a od savremenih alata koriste se razne vrste flomastera i markera, posebno izrađenih baš za ovu profesiju.

Ako ste se pitali kojoj vrsti kaligrafije pripada naše pismo – odgovor je kaligrafiji zapadnog sveta, po principu jedan glas - jedan slovni znak. Pored zapadne kaligrafije, neke od najpoznatijih su i indijska, tibetanska, persijska, islamska kaligrafija.

Značaj kaligrafije, odnosno civilizacijski pomak koji je načinilo pismo je nemerljiv iz razloga što su se kroz pisani sadržaj ljudi obrazovali, usavršavali, prenosili znanje, beležili i čuvali važne istorijske informacije – drugim rečima uz pomoć pisanja i prepisivanja stvorili smo naš identitet i definisali svoje mesto u ovom svetu.